Strogonow

Strogonow

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 80 dag piersi z kurczaka
    • 2 czerwone papryki
    • 2 marchewki
    • 1/2 cebuli
    • 20 dag fasolki szparagowej
    • 1/2 średniego kalafiora
    • 1/3 średniego brokuła
    • 35 dag pieczarek
    • ok. 6 brukselek
    • zielony groszek
    • koncentrat pomidorowy (ok. 6 łyżek)
    • pieprz, sól
    • 1i 1/2 kostki warzywnej
    • mąka
    • 2 liście laurowe
    • ok. 4 ziarenek ziela angielskiego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Warzywa można zastąpić mrożonką. Mięso kroimy w kostkę i zasmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki drobno pokrojone smażymy na osobnej patelni. Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, cebulkę również i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, zasmażone mięso, pokrojoną w około 1 cm kawałeczki fasolkę szparagową oraz pokrojoną w ćwiartki brukselkę, gotujemy 10 min.

Po upływie tego czasu dodajemy kalafiora i rozdrobniony brokuł oraz kostkę warzywną, gotujemy ok. 10–15 min.

Kolejno dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy zasmażkę z 2 łyżek mąki (rozrobionych w pół szklanki zimnej wody), dodajemy groszek i doprawiamy solą, pieprzem.


Komentarze