Strudel warzywny

Strudel warzywny

  • 00:50
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • gotowe ciasto kruche
    • 20 dag boczku parzonego
    • 3 średnie cebule
    • 2 marchewki
    • 4 duże pieczarki
    • 1/4 główki małej młodej kapusty
    • 1 jajo
    • olej do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołow
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę, następnie zeszklij na rozgrzanym oleju. Marchew obierz, umyj i potnij w krążki. Krótko zblanszuj w osolonej wrzącej wodzie (ok. 5 min), po czym od razu ostudź zimną wodą i osusz. Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Młodą kapustę poszatkuj, a boczek pokrój w cienkie plasterki.

Rozwiń gotowe kruche ciasto. Na całej powierzchni rozprowadź równomiernie warstwę boczku, następnie cebuli, marchwi, pieczarek i kapusty. Wierzch przypraw solą, gałką muszkatołową i sporą ilością czarnego pieprzu. Za pomocą ściereczki zroluj strudel, zaczynając od krótszej strony. Końce zlep dokładnie i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. W miseczce ubij jajko i posmaruj nim strudel. Piecz w temperaturze 200° przez 35–40 min. Kwadrans przed końcem pieczenia, ostrożnie wyjmij strudel i zawiń w folię aluminiową, aby upiekł się w środku i nie przypalił się z wierzchu. Można podawać na gorąco lub na zimno.


Komentarze