Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

  • 00:50
  • 6 porcji
  • Trudny

Składniki

    Suflet:

    • 5 żółtek
    • 5 białek
    • 50 g roztopionego masła
    • 100 g cukru kryształ
    • 350 g gorzkiej czekolady
    • 30 g cukru pudru do białek
    • orzechy włoskie do posypania

    Ciasteczka:

    • 100 g cukru
    • 200 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • ½ łyżeczki chilli
    • szczypta kardamonu
    • ½ tabliczki roztopionej czekolady gorzkiej do posmarowania ciasteczek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj suflet: odmierzony cukier podziel na dwie równe części. Żółtka ucieraj z jedną połową cukru, a białka ubij na puszystą i sztywną pianę z drugą połową. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce. Utartą masę żółtkową połącz z czekoladą.

Masło roztop w garnuszku, przestudź, aby nie było zbyt gorące i połącz z czekoladą i żółtkami. Dodaj, delikatnie mieszając ubitą pianę z białek i cukru. Włóż masę do żaroodpornych foremek do ¾ ich wysokości i posyp orzechami włoskimi. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 190°, nie otwieraj w trakcie pieczenia piekarnika, gdyż ciasto opadnie. Suflety nie lubą czekać, więc podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Przygotuj ciasteczka: mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Cukier roztop w garnuszku. Ciasto zagnieć z ciepłym syropem z cukru. Rozwałkuj (nie czekaj – ciasto szybko twardnieje) i foremką wykrawaj serduszka. Piecz ok. 15 min w temp. 180 stopni. Wyjmij, przestudź.

W garnuszku na wolnym ogniu roztop czekoladę, dodaj 2 łyżki mleka – delikatnie mieszaj aż czekolada stanie się płynna. Posmaruj ciasteczka roztopioną czekoladą za pomocą pędzla kuchennego. Odłóż na talerz i włóż na chwilę do zamrażalnika, aby czekolada zastygła.


Komentarze