Suflet czekoladowy z wiśniami

Suflet czekoladowy z wiśniami

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 150 g czekolady
    • 100 ml śmietany 30%
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru trzcinowego
    • 1 łyżeczka kakao
    • szczypta soli
    • 1 i 1/2 szkl. wiśni (np. mrożonych)
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:

    • masło
    • drobny cukier
    • cukier puder
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kokilki (o średnicy 8 cm) wysmaruj miękkim masłem i wysyp drobnym cukrem. Nadmiar cukru strząśnij.

2

Wiśnie przełóż do garnka. Wlej 1/5 szklanki wody i dodaj 1 łyżkę cukru trzcinowego. Gotuj owoce na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie.

3

Rozrób mąkę w 1/4 szklanki wody. Dodawaj ją stopniowo do ugotowanych wiśni, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.

4

Zagotuj śmietankę i dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego.

5

Czekoladę pokrój na drobne kawałki i przełóż do miski.

6

Do czekolady dodaj kakao.

7

Przelej do miski z czekoladą wrzącą śmietankę z cukrem i wymieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Następnie przestudź.

8

Oddziel żółtka od białek. Dodaj do białek szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.

9

Żółtka dodaj do miski z czekoladą i wymieszaj.

10

1/3 ubitych białek dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj.

11

Masę czekoladową dodaj do reszty białek. Delikatnie, ale szybko wymieszaj.

12

Wypełnij masą kokilki.

13

Suflet włóż do nagrzanego do 220°C piekarnika. Po 30 sekundach zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz 15 minut z termoobiegiem. Jeżeli ustawisz piekarnik na funkcję bez termoobiegu, wtedy piecz suflet ok. 5 minut dłużej. Podawaj od razu, gdyż suflet szybko opada.

14

Przed podaniem polej smakołyk sosem wiśniowym i oprósz cukrem pudrem.


Komentarze