Suflet ziemniaczano-oliwkowy

Suflet ziemniaczano-oliwkowy

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 300 g ziemniaków Jelly
    • 3 jajka
    • 40 g sera Gruyere
    • 1 gałązka koperku
    • 50 g oliwek czarnych
    • masło i bułka tarta do formy
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

    Sos paprykowy:

    • 250 g papryki (czerwona, żółta, zielona)
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku 
    • 30 ml oliwy extra virgin
    • 1 gałązka tymianku
    • 2 gałązki natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach i jeszcze ciepłe obierz. Pokrój następnie na mniejsze kawałki, aby szybciej ostygły. 

2

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zgnieć tłuczkiem na gładką masę. Nie wyrabiaj zbyt długo, aby nie były sztywne. Pokrój oliwki i dodaj do masy ziemniaczanej wraz z posiekanym koperkiem. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem.

3

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij, dodając do nich szczyptę soli. Żółtka wymieszaj z serem i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj delikatnie z ziemniakami. Do ziemniaków dodaj na początek 1/3 piany, wymieszaj, a następnie delikatnie wmieszaj resztę piany. Foremki do sufletu wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż masę ziemniaczaną do 3/4 wysokości (suflet mocno rośnie) i piecz 17–18 minut w piecu rozgrzanym do temperatury 190˚.

4

Papryki pokrój na kawałki, a cebulę i czosnek w ćwiartki. Rozłóż na pergaminie wyłożonym na blasze z piekarnika. Polej oliwą i przypraw lekko solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na wierzch rozkrusz listki tymianku. Wstaw do pieczenia na ok. 10–15 minut w temperaturze 220°. 

5

Po upieczeniu zdejmij przypaloną skórkę z papryk i całość przełóż do miski. Zmiksuj na gładki sos. Na koniec dodaj jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Suflet wyjmij z piekarnika i od razu podaj w foremce. Nie zapomnij o paprykowym sosie, który z tym daniem serwuje się osobno.


Komentarze