Sum afrykański podawany z warzywami

Sum afrykański podawany z warzywami

  • 00:45
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 700 g suma afrykańskiego
    • 3 marchewki
    • 1 brokuł mały
    • 2 cebule
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 4 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • kilka świeżych gałązek kolendry
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Suma spraw, umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na dzwonki. Następnie natrzyj solą i skrop cytryną. Suma obtocz w mące i usmaż na kilku łyżkach oleju na rumiano (ok. 10 min z każdej strony). W połowie smażenia, wlej 3 łyżki wody na patelnię i przykryj szybko pokrywką – para tworząca się nawilży rybę. Kiedy woda wyparuje, dodaj 2 łyżki masła, wyłącz gaz i chwilkę jeszcze potrzymaj rybę pod przykryciem, aby nasiąkła masłem.

Cebulę pokrój w krążki, brokuły podziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w słupki, a seler posiekaj na małe kawałki i podsmaż wszystko razem w rondelku przez ok. 15 min pod przykryciem na 2 łyżkach masła. Całość posól i popieprz, na końcu dodaj bazylię. Usmażoną rybę wyłóż na talerz i posyp świeżą kolendrą, obok ułóż warzywa.


Komentarze