Supershmallow czyli domowe marshmallow

Supershmallow czyli domowe marshmallow

  • 00:30
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szkl. cukru
    • 18 g żelatyny
    • 1 szkl. zimnej wody
    • 1/2 szkl. cukru pudru
    • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
    • 1-2 łyżki oleju
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • barwniki spożywcze (opcjonalnie)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Superpuszyste, supermięciutkie i supersmaczne! Tak delikatnego i świeżego marshmallow z pewnością jeszcze nie jedliście! Większość przepisów na domowe marshmallow zawiera trudno dostępny i niezbyt zdrowy syrop kukurydziany, ale nie ten! Supershmallow zrobicie bez tego kontrowersyjnego dodatku!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do misy miksera wlewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy żelatynę. Mieszamy i odstawiamy.

Do rondelka wlewamy pozostałą część wody, dodajemy cukier, mieszamy. Ustawiamy garnek na dużym ogniu i gotujemy około 10 minut (mikstura powinna osiągnąć temperaturę około 120°C). W tym czasie mikstury nie należy już mieszać!

Zdejmujemy miksturę z ognia na parę minut, by lekko ostygła.

W międzyczasie blaszkę o wymiarach około 20 x 20 cm smarujemy olejem i wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Wierzch pergaminu ponownie smarujemy olejem. Cukier puder mieszamy z mąką ziemniaczaną. Tak przygotowaną mieszanką oprószamy dość hojnie spód i brzegi foremki.

Przestudzoną miksturę dodajemy do żelatyny. Ubijamy na wysokich obrotach około 15 minut, aż masa potroi swoją objętość, stanie się biała, puszysta i sztywna (jak ubita beza). W połowie ubijania dodajemy ekstrakt waniliowy. Na koniec opcjonalnie dodajemy barwnik do masy (można też oprószyć barwnikiem w proszku wierzch wyłożonej na blaszce masy i wykałaczką porobić esy-floresy – ja właśnie tak zrobiłam).

Szpatułkę smarujemy olejem (inaczej będzie się bardzo kleić) i przy jej pomocy wykładamy ubitą masę na przygotowaną blaszkę. Wierzch wyrównujemy. Gotowe marshmallow oprószamy ponownie mieszanką cukru i mąki ziemniaczanej.

Wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy marshmallow z blaszki.

Ostry nóż smarujemy olejem. Natłuszczonym nożem kroimy marshmallow w paski o szerokości 4-5 cm. Klejące brzegi pasków obtaczamy w mieszance z cukru i mąki. Paski układamy ponownie jeden obok drugiego i kroimy je w poprzek, na kwadraty. Ponownie obtaczamy klejące boki w mieszance. Nadmiar pudru otrzepujemy.

Gotowe pianki marshmallow układamy na talerzu.


Komentarze