Sushi maki

Sushi maki

  • 00:55
  • 4 porcje
  • Trudny

Składniki

    • 300 g ryżu sushi
    • 4 - 5 liści nori
    • 250 g świeżych (łosoś, tuńczyk, paluszki krabowe) lub wędzonych ryb (łosoś, pstrąg, makrela)
    • 1 ogórek
    • 1 avocado
    • 3 - 4 łyżki imbiru do sushi
    • 1 łyżeczka pasty wasabi
    • 30 ml sosu sojowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Awokado i ogórek obierz i pokrój w podłużne paseczki. Odmierz 300 g ryżu sushi i przepłucz go zimną wodą, aż się oczyści. Namocz ryż w zimnej wodzie i pozostaw na 30 min. Następnie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Połóż cienką warstwę ryżu na błyszczącą stronę folii aluminiowej. Pozostaw do ostygnięcia.

Weź matę do sushi i rozłóż ją przed sobą tak, aby drewienka były umieszczone poziomo, a nitki pionowo. Połóż na macie kawałek liścia nori tak, żeby jego dolna krawędź znajdowała się jak najbliżej Ciebie na krawędzi maty.

Za pomocą wilgotnej łopatki (żeby zapobiec przyklejaniu) przykryj nori odrobiną zimnego ryżu sushi, tak aby na górze ¼ liścia pozostała odkryta.

Mniej więcej w 1¼ odległości od dołu, połóż poziomo kawałki ryby i warzyw tak, aby utworzyły linię. Następnie ostrożnie zwijaj ryż i nori w stronę od siebie, ostrożnie odwijając krawędzie palcami.

Złącz ze sobą krawędzie maty i zawiń ostrożnie w taki sposób, aby powstała ciasno wypełniona walcowata kiełbaska. Pozostaw na 5 min, a następnie ostrożnie pokrój nożem z ząbkami, za każdym razem mocząc go w wodzie, aby kawałki były czyste.

Ułóż maki na talerzu i podawaj z pastą wasabi, sosem sojowym do maczania oraz oczyszczającym kubki smakowe imbirem.


Komentarze