Suszone morele i żurawina w korzennej nucie

Suszone morele i żurawina w korzennej nucie

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g świeżej żurawiny
    • 300 g suszonych moreli
    • 3 laski wanilii
    • 3 gwiazdki anyżu
    • 3 laski kory cynamonu
    • 1 i 1/2 łyżeczki goździków
    • 1/2 l wytrawnego czerwonego wina
    • 200 ml rumu
    • cukier
    • 3 słoiki półtoralitrowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wyparz słoiki. Wsyp do każdego po 6 łyżeczek cukru lub więcej, jeśli chcesz uzyskać słodszy smak. Żurawinę opłucz. Owoce (żurawinę i morele) ułóż warstwowo w słoikach. Do każdego dodaj po porcji przypraw. Rum wymieszaj z winem i rozlej do słoików. Pasteryzuj przez 15 minut. Po tym czasie odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do ostudzenia.

Suszone morele i żurawina z tego przepisu świetnie nadają się do mięs, sosów i napojów, np. rozgrzewającej herbaty lub ponczu.

Zamiast świeżej żurawiny możesz wykorzystać suszoną. Pamiętaj, aby w takim przypadku użyć mniej cukru.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze