Świąteczna babka gotowana

Świąteczna babka gotowana

  • 01:40
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 szkl. mąki pszennej 
    • 5 jaj 
    • 1 szkl. mąki ziemniaczanej 
    • 1 szkl. cukru pudru 
    • 1 kostka margaryny 
    • 25 ml spirytusu 
    • 2 łyżki soku z cytryny 
    • 1 op. cukru waniliowego 
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  

    Do posmarowania formy: 

    • 1 mała łyżeczka bułki tartej 
    • 1 łyżeczka masła 

    Dekoracja: 

    • 1-2 op. lukru klasycznego białego 
    • garść rodzynek 
    • 50 g płatków migdałowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło roztop na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU w garnuszku i utrzyj z cukrem pudrem. Mąkę przesiej przez sito, a następnie dodaj do niej żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Ucieraj, aż masa stanie się gładka. Ubij pianę z białek na sztywno i wymieszaj delikatnie z ciastem.

Ciasto przelej do foremki do pieczenia z przykrywką. Możesz też użyć zwykłej formy do pieczenia babek. Posmaruj ją masłem, posyp delikatnie bułką i wlej ciasto. Wstaw formę z ciastem do dużego garnka, wlej do niego zimną wodę do 1/2 wysokości formy i przykryj pokrywką. Uważaj, aby woda podczas wrzenia nie dostała się do ciasta. Babkę gotuj pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. Gdy ciasto wystygnie, polej je lukrem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu lub inną polewą. Wykonaj dekorację z rodzynek i płatków migdałowych, tworząc kwiatki na rantach ciasta.


Komentarze