Świąteczna pieczeń wołowa

Świąteczna pieczeń wołowa

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 800 g wołowiny na pieczeń
    • 2 łyżki mąki
    • 50 ml oleju
    • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso umyj, przypraw solą i pieprzem. Wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj olej i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°. Piecz przez ok. 2 godz.

Po upieczeniu pieczeń wyłóż na talerz. Sos wytworzony podczas pieczenia zlej z naczynia żaroodpornego do garnka. Dodaj do niego ziele angielskie i liść laurowy. Dolej ½ l wody.

Pokrój w plastry upieczoną pieczeń i wyłóż do garnka z sosem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min. W naczyniu zrób zawiesinę z mąki i wody. Zagęść sos.


Komentarze