Świąteczna szynka

Świąteczna szynka

  • 02:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
    • 200 g dżemu morelowego
    • 100 ml miodu pitnego
    • 100 ml cydru
    • 1 łyżeczka goździków
    • 1 łyżeczka jałowca
    • 1 laska cynamonu
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Podczas Wigilii pościmy, ale podczas mikołajek możemy pozwolić sobie na nieco mięsnego szaleństwa. Szynka w słodkiej glazurze z nutami miodu, jabłek, moreli i aromatycznych przypraw to doskonała propozycja na nieco konkretniejszą przekąskę na mikołajkowy stół. Koniecznie wypróbujcie!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso oczyszczamy z błon. Nacinamy delikatnie, tworząc na wierzchu kratkę. Nacieramy solą.

Dżem, miód i cydr przekładamy do rondelka. Dodajemy goździki, jałowiec, cynamon i pieprz. Gotujemy na dużym ogniu, aż glazura zmniejszy swoją objętość o połowę i stanie się lekko gęsta.

1/3 otrzymanej glazury nacieramy dokładnie mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dookoła układamy plasterki czosnku oraz ósemki cebuli.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 90 minut. W trakcie pieczenia, co 10 minut, na przemian albo smarujemy mięso pozostałą glazurą, albo zbieramy z dna naczynia sos i polewamy nim wierzch mięsa. Czynności powtarzamy przez cały czas pieczenia.

Upieczoną szynkę studzimy. Z dna naczynia zbieramy sos wraz z cebulą oraz czosnkiem i przelewamy do rondelka. Podgrzewamy i redukujemy jego objętość o połowę.

Szynkę kroimy na plasterki. Serwujemy z gorącym sosem z cebulką.


Komentarze