Świąteczne ciasto drożdżowe z owocami

Świąteczne ciasto drożdżowe z owocami

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 50 g drożdży
    • 1 niepełna szklanka cukru
    • 100 ml ciepłego mleka
    • 500 g mąki
    • 50 g masła
    • 2 jaja
    • 400 g śliwek
    • 30 g margaryny do wysmarowania formy
    • 2 łyżki bułki tartej

    kruszonka:

    • 200 g mąki
    • 100 g masła
    • 100 g cukru lub cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do miski wlej mleko, dodaj 2 łyżki cukru, wkrusz drożdże, a następnie wymieszaj i odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.

Przełóż zaczyn do dużej miski, dodaj mąkę, cukier, masło, jaja i dobrze wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 min (jeśli ciasto się klei podsypuj je mąką). Odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

Zrób kruszonkę: w misce wymieszaj mąkę, masło i cukier.

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tartą. Na wierzchu ułóż owoce. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180°. Piecz przez 1 godz.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze