Świąteczne ciasto waniliowe

Świąteczne ciasto waniliowe

  • 02:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto ciemne:

    • 3/4 szkl. wody
    • 3/4 szkl. cukru
    • 6 łyżek oleju
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szkl. mąki
    • 1 łyżka kakao

    Ciasto jasne:

    • 4 jajka
    • 4 łyżki mąki
    • 4 łyżki cukru

    Krem:

    • 3 serki homogenizowane waniliowe
    • 1 op. małego masła roślinnego
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • słoiczek prażonych jabłek
    • puszka brzoskwiń
    • 2 galaretki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ciasto ciemne: wodę, olej i cukier zagotować i ostudzić. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować całość na małych obrotach. Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp. 175 st. Ciasto jasne: dobrze ubić całe jajka z cukrem, a następnie dodać mąkę i wymieszać. Piec ok. 30 minut w temp. 175 st. Krem: utrzeć masło roślinne z cukrem pudrem i dodać serki homogenizowane. Galaretki przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Na spód blachy położyć ciemne ciasto i nasączyć sokiem z brzoskwiń z dodatkiem wody. Położyć krem z serków. Na krem kłaść ciasto jasne nasączone z wierzchu sokiem. Następnie jasne ciasto smarować jabłkami i układać na nich brzoskwinie. Wszystko zalać tężejącą galaretką.


Komentarze