Świąteczne duńskie świnki z marcepanu na babeczkach czekoladowych

Świąteczne duńskie świnki z marcepanu na babeczkach czekoladowych

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Marcepan:

    • 200 g obranych migdałów
    • 180 g cukru pudru
    • 4 krople olejku migdałowego
    • czerwony barwnik spożywczy

    Krem:

    • 250 g gorzkiej czekolady
    • 1/2 szkl. śmietanki 30%
    • 70 g masła 

    Babeczki czekoladowe:

    • 300 g mąki
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 4 łyżki kakao
    • 130 g brązowego cukru
    • 280 g gorzkiej czekolady
    • 2 jajka
    • 380 ml maślanki
    • 100 g roztopionego masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Migdały mielimy w blenderze do chwili, aż masa stanie się lekko klejąca, a grudki migdałów prawie niewyczuwalne.

2

Wykładamy wszystko na blat, dodajemy cukier puder i łyżkę wody z olejkiem migdałowym. Wszystko zagniatamy, aż masa stanie się plastyczna i gładka. Jeśli masa wydaje się za sucha i krusząca, dodajemy jeszcze wody, po łyżce i zagniatamy. Jeśli nie zamierzasz wykorzystać masy od razu, zawiń ją w folię spożywczą i przechowuj w lodówce.

3

Mieszamy masę marcepanową z kilkoma kroplami czerwonego barwnika tak, aby masa uzyskała kolor różowy. 

4

Odcinamy kawałek masy, resztę wkładamy do torebki foliowej (co zabezpieczy masę przed wysychaniem). Z odciętej masy robimy jedną dużą kulkę wielkości orzecha włoskiego na tułów świnki. Robimy kuleczkę wielkości wisienki i lekko ją spłaszczamy – z tego powstanie ryjek. W ryjku robimy dwie dziurki.

5

Z czterech małych kuleczek robimy śwince nóżki, z dwóch trójkątów uszka i z wałeczka zakręcony ogonek.Wszystkie elementy przyklejamy do tułowia – trzeba je lekko zwilżyć wodą i delikatnie docisnąć. Robimy śwince oczka – możemy użyć do tego np. ciemnych dekoracyjnych perełek spożywczych.

6

Wszystkie składniki na krem przekładamy do metalowej miski i stawiamy na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna). Mieszamy, aż powstanie jednolita, gładka masa (należy uważać, żeby nie przegrzać, bo czekolada może się zwarzyć). 

7

Wymieszane składniki na krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie ubijamy na puszysty i gęsty krem. 

8

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Foremkę na 12 muffinków wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem. W dzbanku mieszamy trzepaczką jajka z maślanką i roztopionym masłem. 

9

Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, cukier i drobno posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy i robimy w środku dołek. Do suchych składników dodajemy maślankę oraz roztopione masło z jajkiem. Szybko mieszamy tak, aby składniki się połączyły, ale nie za długo, ponieważ ciasto musi być grudkowate. 

10

Nakładamy porcje ciasta do przygotowanej formy i pieczemy przez 30 minut lub do chwili, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Studzimy. 

11

Wystudzone babeczki smarujemy kremem i ozdabiamy świnkami. 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

  • 2014-11-30 Renata Lewik Borkowska

    Świetne , trzeba trochę zdolności plastycznych a potem tylko jeść , jeść i jeść. :D

  • 2014-11-07 Agata Białkowska

    Świetny przepis