Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 500 g miodu
    • 250 g margaryny
    • 150 g cukru
    • 4 jaja
    • 1 kg mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 torebki przyprawy do pierników
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W garnku roztop margarynę i miód. Dodaj przyprawę do pierników i wszystko wymieszaj. 100 g cukru zagotuj z 4 - 5 łyżkami wody, wlej do masy z miodem i wymieszaj.

Żółtka utrzyj z resztą cukru. Dodaj do nich masę miodową, cały czas ucierając. Następnie dodaj proszek do pieczenia i mąkę.  Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto posyp niewielką ilością mąki i pozostaw na 24 godz., aby stężało.

Następnego dnia rozwałkuj ciasto na grubość ok. ½ cm i wykrawaj w nim dowolne kształty przy pomocy dowolnych foremek. Pierniczki układaj na wysmarowanej tłuszczem brytfance i piecz przez ok. 20 min w temperaturze 180°.


Komentarze