Świąteczne rogaliki

Świąteczne rogaliki

  • 02:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 0,5 kg mąki
    • 3 jajka
    • 5 dag drożdży
    • 3 łyżki cukru
    • 13 łyżek mleka
    • 1 kostka stopionej margaryny
    • cukier waniliowy
    • 2 budynie waniliowe
    • cukier puder do dekoracji
    • żółty barwnik spożywczy
    • kolorowa posypka
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Z drożdży, cukru, ciepłego mleka zrobić zaczyn odstawić, aż zacznie rosnąć. Do miski wsypujemy mąke, odrobinę soli, wbijamy jajka, mieszamy, dodajemy zaczyn i ostudzony tłuszcz. Wyrabiamy dokładnie – można mikserem. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia ciasta.

Budynie gotujemy wg przepisu z mniejszą ilością mleka – 3/4l. Następnie studzimy. Ciasto dzielimy na 4 części rozwałkujemy na kółko i nożem kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżeczkę budyniu,  zawijamy w rogalik i układamy na blaszce. Pieczemy 20 min w 200 stopniach. Upieczone rogaliki smarujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i odrobiną żółtego barwnika, dodatkowo dekorujemy sypiąc kolorową posypką.


Komentarze