Świąteczny pasztet z kaczki w cieście

Świąteczny pasztet z kaczki w cieście

  • 02:20
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kaczka z wątróbką
    • 10 dag wątróbki z indyka
    • 20 dag cielęciny bez kości
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 5 dag płatków migdałowych
    • 5 dag grubo posiekanych orzechów laskowych
    • 2 cebulki dymki (bez szczypioru)
    • 2 łyżeczki posiekanych zielonych liści tymianku
    • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    • 50 ml koniaku
    • sól, biały pieprz
    • 1 łyżka masła
    • 2 jajka
    • 2 łyżki żelatyny
    • 1 cebula
    • 1 goździk
    • 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka vegety

    Na ciasto:

    • 50 dag mąki
    • 20 dag masła
    • 2 jajka
    • 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto: do mąki dodać masło, sól, śmietanę – wszystko posiekać nożem. Następnie wbić jajka, wyrobić gładkie ciasto. Gotowe owinąć folią i włożyć do lodówki. Kaczkę wyluzować z kości zdjąć z niej skórę, mięso razem z kaczą wątróbką. Mięso skropić koniakiem, posypać solą pieprzem i tymiankiem, a następnie wstawić do lodówki (najlepiej na noc). Z kości i skóry zagotować wywar, dodając vegetę, cebulę, goździk, ziarenka pieprzu i ziela. Cielęcinę skropić sokiem z cytryny posolić. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Mięso z kaczej piersi i wątróbkę pokroić w cienkie plastry, a pozostałe mięso z kaczki, cielęcinę i drobiowe wątróbki dwukrotnie przemielić. Następnie doprawić do smaku, dodać tymianek, orzechy i migdały (posiekane), wbić jajo – wymieszać. Dno i boki blaszki wyłożyć ciastem, a na nim warstwami zmielone mięso i plastry mięsa, wątróbki a na wierzch płat ciasta. Brzegi skleić i posmarować wierzch białkiem. W cieście wykroić dwa otwory, a następnie wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 i piec około 1 godziny. Gdy pasztet wystygnie, wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia ugotować galaretkę. Wywar z kości przecedzić, odparować, aby zostało 1/2 szklanki, doprawić, wymieszać z tężejącą żelatyną. Galaretkę wlać przez otwory do pasztetu, gdy zastygnie wyjąc. Pasztet przed podaniem kroić w plastry.


  • Tagi:
  • + zaproponuj tag >

Komentarze