Świąteczny torcik z masą orzechową

Świąteczny torcik z masą orzechową

  • 02:00
  • 12 porcji
  • Trudny

Składniki

    biszkopt:

    • 10 jaj
    • 1 szklanka mąki
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 budyń śmietankowy
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 30 g margaryny
    • 2 łyżki bułki tartej
    • przyprawy: sól

    masa orzechowa:

    • 250 g orzechów włoskich
    • 1 szklanka mleka
    • 250 g masła
    • ¾ szklanki cukru pudru

    polewa czekoladowa:

    • 2 łyżki margaryny
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki kakao
    • 4 łyżki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, nadal ubijaj. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem dodaj do masy i wymieszaj.

Tortownicę wysmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Piecz przez 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystygnięcia, a następnie przekrój wzdłuż na 3 części.

Przygotuj masę orzechową: orzechy zetrzyj na tarce. Zalej gorącym mlekiem. Odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj orzechy. Dokładnie wymieszaj.

Przygotuj polewę czekoladową: margarynę, mleko, kakao i cukier rozpuść w garnku i gotuj przez ok. 10 min na wolnym ogniu.

Każdy biszkopt przekładaj przygotowaną masą orzechową. Na wierzch wylej polewę czekoladową.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze