Świąteczny tort z kajmakiem przekładany porzeczkami i dekorowany suszonymi owocami

Świąteczny tort z kajmakiem przekładany porzeczkami i dekorowany suszonymi owocami

  • 03:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • ​400 g mleka kondensowanego słodzonego
    • 250 g mąki pszennej
    • 70 g masła
    • 40 g cukru
    • 1 jajo
    • 4 g proszku do pieczenia
    • 200 g masła
    • 400 g dżemu porzeczkowego
    • 30 ml whisky lub brandy
    • 100 g moreli
    • 70 g orzechów włoskich
    • 100 g śliwek suszonych
    • 100 g orzechów laskowych
    • 60 g żurawiny
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wstaw mleko słodzone kondensowane do gotowania na 3 godziny. Następnie odstaw do ostudzenia. Mąkę i masło posiekaj na stolnicy. Zbierz razem i uformuj kopczyk. Wbij jajko, wlej kwaśną śmietanę oraz wsyp cukier. Dodaj jeszcze proszek do pieczenia, szczyptę soli i zagnieć gładkie, ale dość sztywne ciasto. Gotowe podziel na kawałki. Każdą cząstkę rozwałkuj bardzo cienko (warto co chwilę ciasto podsypywać mąką, aby się nie kleiło do wałka).

Na rozwałkowany kawałek przyłóż spód z okrągłej tortownicy i odetnij według kształtu okrąg. Skrawki ciasta zagnieć jeszcze raz i znów wałkuj. (powinno wyjść ok. 20 krążków). Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 180° i piecz kolejno płaty ciasta aż do zrumienienia. Zimną puszkę z mlekiem otwórz i karmelową masę wyłóż do miski. Ubij lekko mikserem i dodaj po kawałku masła. Ubijaj dalej na puszysty krem, na koniec wlej alkohol i całość wymieszaj. Odłóż 2-3 łyżki masy do późniejszej dekoracji.

Dno tortownicy wyłóż pierwszym krążkiem ciasta i posmaruj dżemem porzeczkowym, przykryj kolejnym krążkiem i dociśnij mocno, następnie ciasto pokrusz. Na pokruszone ciasto nałóż łyżką masą kajmakową i przykryj kolejną warstwą. Dociśnij jednocześnie krusząc. Przekładaj tak kolejne warstwy kremem, co 5 płat ciasta nakładaj dżem. Ostatnią warstwą powinno być ciasto.

Ciasto nakryj folią spożywczą i mocno dociśnij rękami, a następnie talerzem. Do rondelka nalej wodę i postaw na talerzu, dociskając w ten sposób ciasto kajmakowe. Tort odstaw na 8 godzin, aby stężał.

Po tym czasie zdejmij z ciasta obciążenie a także rant tortownicy. Brzegi wyrównaj, a pozostawioną masę kajmakową rozsmaruj po całym torcie (jeśli potrzeba, lekko podgrzej masę, aby łatwiej dawała się rozsmarować). Orzechy włoskie posiekaj i obsyp nimi brzeg ciasta. Na wierzch poukładaj dekoracyjnie na przemian śliwki z morelami, następnie orzechy, żurawinę oraz suszone banany. Na samym środku ułóż kilka morel i śliwek z żurawiną.


Komentarze