Świąteczny wieniec frankfurcki

Świąteczny wieniec frankfurcki

  • 01:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 7 jajek
    • 200 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • starta skórka z 1cytryny
    • 250 g margaryny
    • 300 g mąki tortowej
    • 80 g mąki ziemniaczanej
    • 50 ml mleka
    • szczypta soli

    Krem:

    • 1 kostka masła lub margaryny
    • 2 paczki budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym
    • 500 ml mleka
    • 4 łyżki cukru
    • 100 g płatków migdałowych
    • 200 g dżemu np. malinowego, truskawkowego, wiśniowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: miękka margarynę utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać skórkę cytrynową. Dodawać kolejno jajka. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać ją łyżkami do masy na przemian z mlekiem. Ciasto przelać do specjalnej okrągłej formy z kominkiem o średnicy 24–26 cm, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec w temp. 175 st. przez około 45 minut. Ciasto odstawić na 15 minut. Bardzo ostrożnie wyjąć z blachy i pozwolić mu ostygnąć.

Krem: budyń, cukier wymieszać w 200 ml mleka. Zagotować resztę mleka, dodać wymieszany budyń z cukrem. Ugotować budyń, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z budyniem na puszysty krem. Płatki migdałowe uprażyć na złotobrązowy kolor. Ciasto przeciąć w poprzek na 3 części. Dolną warstwę posmarować dżemem i na nałożyć na nią 1/3 przygotowanego kremu. Przykryć ją drugą warstwą ciasta i posmarować kolejna 1/3 częścią kremu. Przykryć trzecią częścią ciasta i posmarować resztą kremu. Obsypać wieniec migdałami i na 2 godziny wstawić do lodówki. Ozdobić cukrem pudrem.


Komentarze