Świderki orkiszowe z cukinią i kurczakiem

Świderki orkiszowe z cukinią i kurczakiem

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • szklanka makaronu świderki orkiszowe (mogą być zwykłe)
    • 2 małe cukinie lub 1 duża
    • 2 pomidory
    • 2 niewielkie piersi z kurczaka
    • parę listków świeżej bazylii
    • suszona bazylia
    • 2 łyżki startego parmezanu
    • 3 lub 4 ząbki czosnku
    • oliwa, sól, pieprz, vegeta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i również pokroić w kostkę.

Piersi z kurczaka ugotować w wodzie, dodać łyżkę vegety. Wystudzić i pokroić w kostkę. W tej samej wodzie (z kurczaka) ugotować makaron al dente.

W tym czasie na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Włożyć cukinię i razem dusić na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukinia będzie półtwarda. Wtedy dodać pomidory i kurczaka, jeszcze chwilkę razem dusić. Pod koniec dodać sól i pieprz.

Odcedzony makaron przełożyć na patelnię i wszystko wymieszać. Przyprawić suszoną bazylią i 1 łyżką parmezanu. Wymieszać. Na talerzach przyozdobić listkami bazylii i posypać parmezanem.


Komentarze