Syrop lawendowy

Syrop lawendowy

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 łyżki suszonej lawendy
    • 300 ml wrzącej wody
    • 200 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Jeśli nie lubicie gorzkiej herbaty, a znudził Wam się zwykły cukier, możecie nadać jej słodkiego smaku przez dodanie do niej lawendowego syropu. Lawenda dzięki swoim uspokajającym właściwościom pomoże Wam zostać przy zdrowych zmysłach podczas tego istnego szaleństwa na stole! :)

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Lawendę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie przelewamy całość do blendera i miksujemy. Zmiksowany płyn przecedzamy przez sito, pozbywając się kwiatowego suszu.

Napar przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu, aż syrop zacznie gęstnieć, a jego kolor zrobi się ciemnofioletowy.

Lekko studzimy, a następnie przelewamy do buteleczki lub bezpośrednio do filiżanek.


Komentarze