Szarlotka

Szarlotka

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 4 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 kostki margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 cale jajka + 2 żółtka
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany

    Nadzienie:

    • 2 kg jabłek
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżka bułki tartej
    • cynamon
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

Nadzienie z jabłek: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Ułożenie ciasta: połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną olejem blachę. Ciasto piec na 3 poziomie od dołu. Gdy zacznie się rumienić góra, przełożyć na poziom niżej. Piec 10-15 min dłużej. Wyciągamy blachę i kładziemy na ciasto starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 min w 200°C. Ciepłe ciasto posypać pudrem.


Komentarze