Szarlotka kaszubska

Szarlotka kaszubska

  • 01:20
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
    • 1/2 szkl. cukru
    • 3 jajka
    • 1/2 kostki margaryny
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
    • 1 słoiczek gotowego musu jabłkowego
    • 1 zmielony goździk dla aromatu
    • 1/2 łyżeczki cynamonu

    Mus jabłkowy (możesz też kupić gotowy):

    • 1 kg jabłek (najlepiej kwaskowatych)
    • 1 szkl. cukru
    • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 1 łyżeczka startego cynamonu

    Kruszonka:

    • 200 g mąki
    • 100 g masła
    • 100 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka utrzyj z cukrem. Margarynę roztop w garnuszku, połącz z cukrem i jajami, a następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia wraz z cukrem waniliowym i śmietaną.

Przygotuj kruszonkę: do miski wsyp mąkę i cukier. Masło roztop w garnuszku na wolnym ogniu. Zalej mąkę i cukier gorącym masłem, a następnie wymieszaj i zagnieć wszystko razem (uważaj, żeby się nie poparzyć, możesz użyć np. widelca). Pokrusz ciasto na drobne kawałki.

Przygotuj masę jabłkową: jabłka umyj, obierz i podziel na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Masę przełóż na patelnię, podlej kilkoma łyżkami wody, dodaj aromaty i cukier waniliowy. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  jabłka przez ok. 30 min na wolnym ogniu, aż puszczą sok. Masę możesz jeszcze zmiksować.

Blachę (o wymiarach ok. 34 x 25 cm) posmaruj 1 łyżką margaryny i posyp bułką tartą. Ciasto przelej na blachę i wyłóż na nie mus jabłkowy. Wierzch posyp kruszonką. Szarlotkę piecz ok. 60 min w temp. 190°.


Komentarze