Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

  • 01:30
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g mąki krupczatki
    • 200 g mąki wrocławskiej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 120 g cukru pudru
    • 180 g masła
    • 3 żółtka
    • 3 łyżki śmietany
    • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
    • 1 łyżka masła do smarowania blachy

    Masa:

    • 2 kg jabłek
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki skórki pomarańczowej
    • 2 op. budyniu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: Mąkę przesiej i dodaj proszek do pieczenia oraz cukier puder, średnio miękki tłuszcz, śmietanę i żółtka (białek nie wyrzucaj). Następnie dodaj cukier waniliowy, posiekaj składniki i szybko zagnieć ciasto. Gotowe podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki.

Przygotuj masę: jabłka umyj i obierz, zetrzyj na tarce, przełóż na patelnię i duś. Kiedy puszczą sok, dodaj cukier i skórkę pomarańczową. Duś nadal aż sok z jabłek wyparuje. Do masy możesz dodać również rodzynki wymoczone wcześniej w rumie (ok. 12 godz.).

Blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Weź jedną cześć ciasta i skubiąc kawałek po kawałku ułóż na dnie blachy. Następnie podpiecz 15 min w temp. 190°C. Na podpieczonym cieście rozłóż masę z jabłek, a na niej budyń przygotowany wg wskazówek na opakowaniu.

Białka ubij na sztywno i nałóż na warstwę z budyniem. Z pozostałej ilości ciasta uformuj małe kuleczki i ułóż na wierzchu ciasta. Możesz również zetrzeć ciasto na tarce z dużymi oczkami – pamiętaj jednak, by było mocno schłodzone. Tak przygotowaną szarlotkę piecz przez ok. 40 min w 190°C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Komentarze