Szarlotka z jabłek i kaki

Szarlotka z jabłek i kaki

  • 01:30
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 owoce kaki
    • 700 g gotowych jabłek na szarlotkę
    • 250 g masła
    • 2 jajka
    • 450 g mąki
    • 150 g cukru
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło posiekaj na stolnicy z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj żółtka i cukier waniliowy. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut. Kaki obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie wymieszaj z masą jabłkową i cynamonem.

Nastaw piekarnik na 175°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem. Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 2/3 i 1/3. Większą częścią wyłóż dno i boki tortownicy. Na cieście rozłóż masę jabłkową. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i przykryj nim wierzch szarlotki. Odetnij wystające brzegi i zlep krawędzie ciasta. Wstaw szarlotkę do piekarnika na 50 minut. Kiedy brzegi ciasta zaczną odstawać od formy i ciasto nabierze złotego koloru, wtedy jest gotowe. Przed podaniem odczekaj 30 minut.

 


Komentarze