Szaszłyczki z wieprzowiny w sosie

Szaszłyczki z wieprzowiny w sosie

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g wieprzowiny
    • 3 łyżeczki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka kolendry
    • ½ łyżeczki przyprawy chilli
    • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
    • ½ łyżeczka soli
    • 1 ogórek
    • limonka do dekoracji
    • 1 słoik sosu mild curry
    • pieczywo (polecamy chlebek naan z czoskiem i kolendrą)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj 16 patyczków wcześniej dokładnie zwilżonych wodą, aby zapobiec spaleniu podczas smażenia. Wieprzowinę potnij w 16 kawałeczków o szerokości 1 cm i ponadziewaj na patyczki.

Zmieszaj sos sojowy z oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj przyprawy, czosnek i sól. Do tak przygotowanej marynaty włóż wieprzowinę i pozostaw na 30 min. W międzyczasie pokrój ogórki w plastry.

Szaszłyki piecz na grillu lub na patelni po 3 - 4 min z każdej strony. Sos mild curry podgrzej w rondelku i polej nim szaszłyki. Podawaj z pieczywem.


Komentarze