Szaszłyczki z wieprzowiny w sosie satay z ogórkiem

Szaszłyczki z wieprzowiny w sosie satay z ogórkiem

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g wieprzowiny
    • 1 ogórek
    • 1 limonka do dekoracji
    • 3 łyżeczki sosu sojowego
    • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka kolendry
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 słoik sosu satay
    • przyprawy: chilli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj 16 patyczków szaszłykowych (warto wcześniej dokładnie zwilżyć je wodą, aby zapobiec spaleniu podczas smażenia). Wieprzowinę umyj, pokrój na 16 kawałeczków o szerokości 1 cm i ponadziewaj je na patyczki.

Zmieszaj sos sojowy z oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj przyprawy, czosnek i sól. Włóż wieprzowinę do przygotowanej marynaty i pozostaw na 30 min.

W międzyczasie pokrój ogórki w plastry. Szaszłyki upiecz na grillu lub na patelni, po 3 min z każdej strony. Podgrzej sos satay w rondelku i polej nim szaszłyczki. Podawaj z ryżem lub makaronem.
 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze