Szaszłyk z karkówki i mango oraz sałatka z amarantusa

Szaszłyk z karkówki i mango oraz sałatka z amarantusa

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 500 gramów chudej karkówki wieprzowej
    • 300 gramów wędzonego, surowego boczku
    • 1 mango
    • 4 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka ostrego sosu 
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
    • 2 łyżeczki zmielonego kuminu
    • 1 łyżeczka cynamonu 
    • 2 łyżeczki czosnku w proszku

    Sałatka:

    • 1 szkl. amarantusa
    • 1 i 1/2 szkl. wody
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej 
    • sok z połowy limonki
    • pęczek pietruszki
    • 1 upieczona papryka
    • nasiona połowy granatu
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1 posiekane chilli 
    • 3 łyżki oliwy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Tomek Czajkowski

Słowo od autora

Owoce i mięso to świetne połącznie. Nie ma jednak lepszego połączenia niż dobrze zamarynowana wieprzowina z grillowanym mango. Rzecz przesiąknięta dymnym aromatem wprost rozpływa się w ustach. Ciekawym dodatkiem będzie amarantus, którym zastępuję kuskus w sałatce w stylu arabskim z pieczoną papryką, pietruszką i granatem. Świetny, aromatyczny zestaw na wyrafinowanego grilla.

Autor: Tomek Czajkowski, magicznyskladnik.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Z oleju, sosu sojowego, miodu, ostrego sosu, soli, pieprzu, kuminu, cynamonu i czosnku w proszku wymieszaj marynatę w misce. Karkówkę i boczek pokrój na dosyć grubą kostkę. Duże kawałki mięsa sprawią, że mięso nie będzie suche. Wymieszaj mięso z marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę.

W ciągu tej godziny musimy upiec paprykę i ugotować amarantusa. Paprykę pokrój na 4 części i wykrój wszystkie białe błonki. Posmaruj paprykę łyżeczką oleju i wstaw do pieca nagrzanego do maksimum na 5–10 minut. Wyciągnij jak będzie przypieczona skórka. Od razu przełóż do małej miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Papryka musi się zaparować kilka minut, żeby skórka lepiej zeszła.

Ugotuj pół szklanki amarantusa w 3/4 szklanki osolonej wody. Gotuj ok. 15 minut lub do zmiękczenia. Po ugotowaniu przesyp do miski. Paprykę obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Posiekaj pietruszkę i wyłup ziarna granatu. Posiekaj drobno chilli. Dodaj to wszystko do amarantusa razem z sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Zakryj folią i odstaw na bok.

Mango obierz ze skóry i odkrój miąższ. Pokrój na duże kawałki. Mango posmaruj odrobiną oleju, żeby nie przywierało do rusztu. Na patyczki nabijaj po kolei karkówkę, boczek i mango. Na rozgrzanym ruszcie piecz z każdej strony przez kilka minut, aż do upieczenia mięsa w środku. Nie trzymaj na ogniu zbyt długo.


Komentarze