Szaszłyk z kurczaka w marynacie ze świeżych ziół i papryki z sosem jogurtowym curry i ziemniakiem pieczonym

Szaszłyk z kurczaka w marynacie ze świeżych ziół i papryki z sosem jogurtowym curry i ziemniakiem pieczonym

  • 00:45
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 250 g filetów z piersi kurczaka
    • 2 pieczone ziemniaki
    • 1/2 papryki żółtej
    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1/2 papryki zielonej
    • 1 czerwona cebula
    • 1/2 gałązki selera naciowego
    • 1 cebulka wiosenna
    • 100 g jogurtu greckiego
    • 1/8 opakowania szafranu
    • 1/2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki
    • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
    • 2-3 gałązki natka pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 limonki
    • 50 ml oliwy
    • 1/4 opakowania mieszanki sałat
    • 1 łyżeczka kminku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Obierz czosnek i cebulę. Umyj pozostałe warzywa. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie z kminkiem. Seler naciowy pokrój na kawałki, czosnek i natkę posiekaj.

W wysokim naczyniu zmiksuj razem seler, natkę, czosnek, tymianek i szafran. Przypraw słodką papryką w proszku, solą i pieprzem i wymieszaj. Dopraw na koniec sokiem z limonki i otartą skórką. Odłóż 1 łyżeczkę marynaty do sałaty.

Ugotowane ziemniaki zawiń w aluminiową folię. Rozgrzej piekarnik lub grill węglowy i wstaw je do pieczenia. Filety z kurczaka pokrój w grubą regularną kostkę i wymieszaj z marynatą. Zostaw kurczaka na kilka minut, aby przeszedł smakiem aromatycznej marynaty.

Papryki umyj i pokrój w kostki, cebulę czerwoną pokrój w podobną kostkę, rozkładając każdy plasterek. Nabij mięso na patyk bambusowy przemiennie z kolorową papryką i czerwoną cebulą. Szaszłyki piecz na grillu z każdej strony, aż się zrumienią i wypieką w środku.

W misce wymieszaj sałaty z oliwą i sokiem z limonki oraz łyżeczką marynaty do kurczaka. Sałatę ułóż na półmisku. Pieczonego ziemniaka rozetnij na krzyż nożem i ściśnij ziemniaki do środka, aby wydobyć miąższ. Nałóż na wierzch jogurt i lekko przypraw solą, pieprzem oraz pokrojoną drobno zieloną cebulką. Dekoracyjnie połóż szaszłyki, opierając je o ziemniaki. Smacznego!


Komentarze