Szaszłyki bazyliowo-cytrynowe z dorsza i łososia

Szaszłyki bazyliowo-cytrynowe z dorsza i łososia

  • 00:45
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g filetu z dorsza
    • 300 g filetu z łososia
    • doniczka świeżej bazylii
    • 2 cytryny
    • 2 łyżki dressingu z czerwonej cebuli Tesco Grill lub 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżeczka soku z cytryny
    • 2 łyżeczki musztardy Dijon
    • przyprawy: sól, czarny mielony pieprz, kmin rzymski mielony, kolendra mielona

    Sałatka:

    • kilkanaście koktajlowych pomidorków
    • 1 cebula szalotka
    • kilka liści świeżej bazylii
    • 2 łyżki sosu Remoulade Mayonnaise Tesco Grill lub 2 łyżki majonezu i 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych
    • szczypta soli i pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Paulina Wnuk

Słowo od autora

„Połów szczęścia w Jemenie” to film oparty na książce o tytule „Połów łososia w Jemenie”. Ta romantyczna historia opowiada o tym, jak marzenie jemeńskiego szejka łączy dwójkę ludzi: Freda i Harriet. Plan sprowadzenia ławicy łososi na pustynię może wydawać się szalony i na pierwszy rzut oka całkowicie niemożliwy. Jednak Fred i Harriet z zaangażowaniem realizują go, odnajdując jednocześnie coś czego sami od dawna poszukiwali: szczęście. Ta historia zainspirowała mnie do stworzenia grillowego przepisu oczywiście z łososiem w roli głównej. Jako, że bardzo lubię ryby, w przepisie użyłam dwóch gatunków, które idealnie sprawdzą się na grillu. Do tego prosta sałatka z pomidorami i sosem majonezowym z chrupiącymi korniszonami. Całość określiłabym trzema słowami: pysznie, zdrowo i kolorowo.

Autor: Paulina Wnuk, paulinawnuk.com

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filety umyj, osusz i pokrój w równą kostkę. Cytryny pokrój w cienkie plasterki, a bazylię (kilkanaście liści) posiekaj drobno. 

2

Przygotuj marynatę. Sos z czerwonej cebuli wlej do miseczki, a jeśli nie masz sosu to zastąp go oliwą i sokiem z cytryny; dodaj musztardę Dijon oraz przyprawy: 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu. Ryby wysmaruj marynatą i odstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotuj szybką sałatkę z pomidorów: koktajlowe pomidorki pokrój w kostkę, dodaj posiekaną cebulę szalotkę oraz posiekane liście bazylii. Całość dopraw sosem majonezowym oraz solą i pieprzem. 

3

Zamarynowaną rybę nadziej na patyczki do szaszłyków: kawałek dorsza, plaster cytryny, kawałek łososia, itd. Szaszłyki grilluj przez około 10–15 minut. Podawaj z kawałkami świeżej bagietki i sałatką z pomidorów koktajlowych. 


Komentarze