Szaszłyki po gruzińsku

Szaszłyki po gruzińsku

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g mięsa bez kości (wołowego, wieprzowego lub baraniny)
    • ok. 250 g pomidorków koktajlowych
    • 3 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 granat
    • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
    • kilka liści laurowych
    • 1/3 szkl. octu winnego
    • 5 łyżek oleju
    • 1 łyżka masła
    • pęczek szczypiorku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso pokrój w kostkę, jak do szaszłyków i oczyść z nadmiaru tłuszczu. Mięso przełóż do miski. Cebulę pokrój w dość grube plastry, ząbki czosnku drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem. Mięso z cebulą i czosnkiem zalej octem winnym, dodaj pokruszone liście laurowe, kolendrę, olej i całość wymieszaj. Mięso pozostaw w marynacie pod przykryciem w lodówce na 2–3 godz.

Po tym czasie nadziej mięso na szpadki na przemian z plastrami cebuli. Szaszłyki piecz na ruszcie w piekarniku lub na mocno rozgrzanej patelni. Piecz aż się przyrumienią z zewnątrz, a w środku pozostaną miękkie. W trakcie pieczenia podlewaj oliwą. Szaszłyki przełóż na talerz, posyp pokrojonym szczypiorem i ziarnami granatu. Podawaj z pomidorkami.


Komentarze