Szaszłyki w marynacie cytrynowo-rozmarynowej

Szaszłyki w marynacie cytrynowo-rozmarynowej

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 duże piersi z kurczaka
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 20 pomidorków koktajlowych
    • 2 cebule
    • 3 gałązki rozmarynu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz

    Sos:

    • 150 ml gęstego jogurtu greckiego
    • 50 g sera feta
    • 250 g zielonego ogórka
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka szczypiorku
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Jeśli nie obcy Ci jest dylemat: „zrezygnować z diety czy z grillowania?” mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Grillowanie nie musi koniecznie wiązać się z potrawami ociekającymi tłuszczem czy wysokokalorycznymi kiełbaskami. Połączenie chudego mięsa z warzywami sprawdzi się na ruszcie równie dobrze. Takie dania są nie tylko zdrowsze i mniej szkodliwe dla naszej sylwetki, ale również smaczne! Najwygodniej podać je w formie szaszłyków, gdzie smaki poszczególnych składników wzajemnie się przenikają, tworząc razem pyszną kompozycję. Tym razem proponuję przepis na szaszłyki inspirowane nutami kuchni greckiej – kawałki kurczaka, drobne pomidorki i cebulka w rozmarynowo-cytrynowej marynacie świetnie komponują się z zimnym ogórkowym sosem na bazie greckiego jogurtu i sera feta. Ponieważ uwielbiam smak i aromat rozmarynu, nie szczędzę go w tym daniu. Warto jednak również wspomnieć, że rozmaryn świetnie wpływa na trawienie, co jest szczególnie ważne w przypadku dań z grilla, powszechnie (choć nie zawsze słusznie!) uważanych za ciężkostrawne. Obalam więc mit niezdrowego grillowania! Grilluj śmiało, bez wyrzutów sumienia!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozmaryn i czosnek drobno siekamy. Łączymy z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

2

Mięso oczyszczamy i kroimy na kawałki (około 2 cm średnicy). Cebule obieramy, obcinamy czubek oraz ostrożnie ścinamy końcówkę (tak, żeby po przekrojeniu kawałki się nie rozpadały) i kroimy w ósemki. Mięso, kawałki cebuli oraz pomidorki koktajlowe wrzucamy do marynaty i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15–20 minut.

3

W międzyczasie na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka razem ze skórką. Z ogórka odciskamy nadmiar soku i odstawiamy.  Jogurt, ser i posiekany czosnek przekładamy do malaksera i całość dokładnie miksujemy, przyprawiając do smaku pieprzem. Do zmiksowanego sosu dodajemy startego ogórka i mieszamy. Dekorujemy szczypiorkiem.

4

Zamarynowane składniki nabijamy naprzemiennie na patyczki od szaszłyków. Grillujemy z każdej strony, aż mięso będzie ładnie przyrumienione. Gorące szaszłyki podajemy z sosem ogórkowym.

 


Komentarze