Szaszłyki z indyka z figami

Szaszłyki z indyka z figami

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mielonego mięsa z udźca indyka
    • 2 torebki ryżu białego długoziarnistego
    • 100 g ryżu pełnoziarnistego
    • 1 cebula
    • 300 g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 3 łyżki startego, świeżego imbiru
    • 10 suszonych fig
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
    • 3 łyżki majonezu
    • 3 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól i pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Mielone mięso wymieszaj z podsmażoną cebulą, imbirem, solą, pieprzem, figami pokrojonymi w drobną kostkę i roztrzepanym jajkiem. 

Mięso podziel na 4 części i każdą oblep 1 drewniany patyczek do szaszłyków. Patyczki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180º przez 20–30 min. 

Oba gatunki ryżu ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ugotowane wymieszaj ze sobą.  

Do jogurtu naturalnego dodaj majonez i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gorące szaszłyki podawaj z ryżem i sosem czosnkowym.


Komentarze