Szaszłyki z kalafiora, tofu, papryki w sosie barbecue

Szaszłyki z kalafiora, tofu, papryki w sosie barbecue

  • 00:35
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. tofu
    • 1 czerwona papryka
    • 10 różyczek kalafiora

    Sos:

    • 100 g dżemu śliwkowego
    • 50 ml soku ananasowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 drobno posiekane szalotki
    • kawałek startego imbiru
    • 1/2 łyżeczki suszonego chilli
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos: powidła śliwkowe wymieszaj z sokiem z ananasa, dodaj rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną cebulkę. Całość wymieszaj z przyprawami i odstaw na chwilę, aby smaki się wymieszały.

Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do sosu. Kalafior umyj, odetnij liście, podziel na różyczki, każdą różyczkę natnij przy korzeniu i gotuj na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE ok. 10–15 min. Paprykę umyj i wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w niedużą kostkę. Tofu odcedź, sos pozostaw.

Na patyki do szaszłyków nadziewaj paprykę, kalafior i tofu. Szaszłyki ułóż na tacce do grilla i w trakcie pieczenia polewaj dość często przygotowanym sosem. Piecz, aż warzywa się zarumienią i będą miękkie. Podawaj z ryżem.


Komentarze