Szaszłyki z kalarepy i papryki z serem hallumi

Szaszłyki z kalarepy i papryki z serem hallumi

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 kalarepki
    • 3 papryki w różnych kolorach
    • 250 g sera hallumi
    • 3 gałązki tymianku
    • 20 ml oliwy do sera

    Dip do grillowanych szaszłyków warzywnych:

    • 50 ml oliwy
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 30 g oliwek czarnych
    • 2 małe lub 1 duża cebula czerwona
    • sok z 1 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kalarepki dokładnie obierz z łykowatej skórki. Pokrój na plasterki, a te kolejno na połowy. Paprykę umyj pod bieżącą wodą. Pokrój na kostki wielkości 2 x 2 cm.

W rondelku zagotuj ok. 1 litra wody. Przypraw solą i jak tylko się zagotuje, zblanszuj plasterki kalarepki i kawałki warzyw. Następnie przecedź je przez sito i polej zimną wodą, aby szybciej ostygły i zatrzymały proces gotowania przez obniżenie temperatury.

Ser hallumi pokrój w kostkę grubości ok. 0,5 cm (podobnej wielkości do warzyw). Kalarepkę i paprykę przełóż do miski i dodaj ser hallumi. Posiekaj 2 gałązki natki i tymianku – posyp nimi warzywa. Wlej oliwę i zamarnuj całość.

W tym czasie przygotuj sos. Obierz cebulkę i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski i wlej oliwę oraz sok z cytryny. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą cukru dla złamania wytrawnego smaku. Czarne oliwki pokrój w drobną kostkę i dodaj do sosu. Wymieszaj razem i dopiero teraz dodaj posiekaną natkę pietruszki. Odstaw sos do lodówki na czas grillowania szaszłyków.

Na potyczki bambusów nabij kolejno kalarepkę, paprykę kolorową i ser hallumi, następnie powtórz czynność. Na końcu szaszłyka powinna być kalarepka. Szaszłyki przełóż na grilla i opiekaj z każdej strony, aż ser się zrumieni. Gotowe i gorące przełóż na półmisek i polej sosem. Udekoruj listkami natki pietruszki.


Komentarze