Szaszłyki z kiełbasą i śliwką

Szaszłyki z kiełbasą i śliwką

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 cienkie plastry karczku
    • 2 kiełbasy typu „podwawelska”
    • 100 g śliwek kalifornijskich

    Marynata:

    • 1/2 szkl. oleju
    • sok z 1/2 cytryny
    • 4 ząbki czosnku
    • 2 łyżki powideł śliwkowych
    • 2 łyżki śliwowicy
    • przyprawy: po łyżeczce tymianku, papryki słodkiej, soli i czarnego pieprzu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj marynatę: do szklanego naczynia wlej olej i sok z cytryny, dodaj wszystkie przyprawy, śliwowicę, powidła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Plastry karczku opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w kostkę i wrzuć do marynaty. Naczynie z mięsem w marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 6 godzin.

Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w grubsze plastry. Wyciągnij mięso z marynaty. Na patyczki do szaszłyków ponadziewaj na przemian kawałki mięsa, śliwki kalifornijskie i plastry kiełbasy. Zrumień szaszłyki z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu.


Komentarze