Szaszłyki z kurczaka na ostrej sałacie z mango

Szaszłyki z kurczaka na ostrej sałacie z mango

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 filetu z kurczaka
    • 1 dojrzałe mango
    • 1 mała ostra papryczka
    • 1/4 sałaty lodowej
    • ząbek czosnku
    • 1 cm korzenia imbiru
    • sok z 1/2 cytryny
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 30 ml ciemnego sosu sojowego
    • przyprawy: sól, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W małym naczyniu wymieszaj 50 ml oliwy z oliwek i sos sojowy. Obierz i posiekaj czosnek, następnie dodaj do oliwy. Mięso pokrój w cienkie paski i włóż do marynaty. Przykryj i odstaw na godzinę.

Mango obierz i pokrój miąższ w cienkie plasterki. Sałatę pokrój na mniejsze kawałki. Z ostrej papryczki usuń pestki i pokrój ją w plasterki. Pozostałą oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i dopraw solą i cukrem do smaku. Do powstałej marynaty wrzuć mango, sałatę i papryczkę chilli. Odstaw na 40 minut.

Zamarynowane mięso wyciągnij z marynaty i nadziej na patyczki do szaszłyków. Usmaż na średnio rozgrzanej patelni grillowej na brązowy kolor. Sałatkę wyciągnij z marynaty i ułóż na talerzu. Na wierzchu połóż szaszłyki. Przed podaniem możesz dodać kilka listków rukoli.


Komentarze