Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych i jarzyn w marynacie rozmarynowej

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych i jarzyn w marynacie rozmarynowej

  • 00:40
  • 4 porcje
  • 518 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Polędwiczki:

    • 800 g polędwiczek wieprzowych
    • 4 duże twarde pomidory
    • 12 główek średniej wielkości pieczarek
    • 1 żółta papryka
    • sól

    Marynata:

    • 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 1 gałązka świeżego rozmarynu
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 cebula
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Polędwiczki czyścimy z błon, kroimy w kostkę o bokach długości ok. 2 cm.

2

Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, posiekanymi listkami rozmarynu, pokrojoną w kostkę cebulą i pieprzem.

3

Mięso wkładamy do marynaty, szczelnie przykrywamy i trzymamy w zalewie przez min. 2 godz., najlepiej przez noc.

4

Wyjęte z marynaty mięso solimy, nadziewamy na szaszłykowe szpadki na przemian z papryką pokrojoną w kostki wielkości mięsa, główkami pieczarek i ćwiartkami pomidorów.

5

Pieczemy na patelni grillowej lub ruszcie nad węglem drzewnym ze wszystkich stron do zrumienienia, smarując w trakcie pieczenia kilka razy marynatą.


Komentarze