Szczupak w galarecie

Szczupak w galarecie

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • ryba (szczupak) ok. 1,5 kg
    • warzywa mieszane: marchew, pietruszka, 1/2 selera,1/2 pora
    • cebula 1 mała
    • jaja 2 szt.
    • żelatyna (jedno opakowanie)
    • ziele angielskie (2 ziarna)
    • pieprz (2 ziarna)
    • liść laurowy
    • ocet (1 łyżeczka)
    • sól
    • cukier
    • białka jaj (1 szt.)
    • natka pietruszki
    • cytryna
    • ewentualnie do dekoracji można użyć groszek konserwowy, sałatę
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szczupaka umyć, oskrobać łuski, rozciąć wzdłuż brzucha, usunąć wnętrzności, oczy i skrzela, odciąć głowę (oczyścić i umyć), również odciąć ogon i usunąć płetwy. Umyte warzywa oskrobać, opłukać, pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka, zalać ok. 1,5 litra zimnej wody, dodać przyprawy i gotować do miękkości pod przykryciem.

Gdy warzywa będą gotowe, przecedzamy je i studzimy, rybę kroimy w dzwonka (ok. 6–8 porcji), wkładamy do ostudzonego wywaru i gotujemy na małym ogniu ok. 25 min (nie można zbyt długo gotować, ponieważ ryba się rozgotuje).

Rybę studzimy w wywarze, następnie wyciągamy rybę i układamy na już częściowo przybranej paterze.

Ostudzony wywar mieszamy z lekko ubitym białkiem jajka, podgrzewamy do wrzenia. Ścinające się pod wpływem wysokiej temperatury białko wiąże wszystkie cząstki i drobiny.

Garnek zestawiamy z ognia, odczekujemy chwilkę i przecedzamy przez sito wyłożone gazą lub przez filtr do kawy. Do gotowego wywaru dodajemy ocet i żelatynę. Odstawiamy wywar, następnie lekko zgęstniałym wywarem zalewamy rybę i dekorujemy według uznania przygotowanymi produktami (marchew jaja, groszek itp.) Odstawiamy potrawę w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Smacznego.


Komentarze