Sznycel z indyka z sałatką z młodych buraczków

Sznycel z indyka z sałatką z młodych buraczków

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 małe filety z indyka
    • 1 łyżka miodu
    • sok z 1/2 cytryny
    • 2 łyżki masła
    • przyprawy: pieprz, sól do smaku

    Sałatka:

    • 1 pęczek botwinki z młodymi buraczkami (bez zielonych liści)
    • 80 ml kremowego jogurtu
    • 2 ząbki czosnku
    • kilka listków świeżej mięty
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Indyka umyj i oczyść z błon. Przekrój wzdłuż na pół i lekko rozbij. Cytrynę wymieszaj z miodem i polej mięso. Posyp solą i pieprzem do smaku. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim sznycle, a na każdym z nich połóż trochę masła. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 20 min, aż się zarumieni.

Przygotuj sałatkę: botwinkę umyj, odetnij buraczki i gotuj je na parze ok. 25 min. Na 5 min przed końcem gotowania dodaj pokrojoną w kosteczkę botwinkę i gotuj dalej, aż lekko zmięknie. Pokrojoną botwinkę z buraczkami przełóż na talerzyk i przestudź. Buraczki obierz ze skórki i posiekaj w cienkie plasterki. Przełóż do miski, dodaj botwinkę. Czosnek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, wymieszaj z jogurtem dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej dressingiem PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING buraczki i wymieszaj. Sałatkę nałóż na pieczone gorące sznycle i posyp kawałkami świeżej mięty. Przed podaniem udekoruj listkami botwiny.

 


Komentarze