Sznycel z indyka zapiekany z gruszkami i rokforem

Sznycel z indyka zapiekany z gruszkami i rokforem

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 x po 200 g mięsa indyczego (pierś, udziec)
    • 50 g sera rokfor
    • 1/2 gruszki
    • kilka gałązek rozmarynu
    • ok. 2 łyżki oleju do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sałatka:

    • 1 duży pomidor
    • przyprawy: sól, pieprz

    Dodatkowo:

    • kromki świeżego białego chleba
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyj i osusz, odetnij ewentualne kawałki tłuszczu. Rozbij lekko tłuczkiem, posmaruj olejem, natrzyj solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż mięso z obu stron (ok. 3 min). Gruszkę obierz i pokrój na ćwiartki, ćwiartki pokrój na cienkie plasterki. Do naczynia żaroodpornego włóż mięso, połóż na wierzchu gruszki i obsyp serem. Na każdym kawałku mięsa połóż kilka listków świeżego rozmarynu. Piecz w temp. 200 ° do momentu aż ser się roztopi (ok. 15–20 min). Indyka podawaj z białym świeżym pieczywem i sałatką z pomidorów (pomidora umyj, pokrój w kostkę, posól i popierz świeżym pieprzem).


Komentarze