Sznycle cielęce z sosem owocowym

Sznycle cielęce z sosem owocowym

  • 00:55
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 sznycle cielęce po 20 dag
    • 10 dag mieszanki ciemnych i jasnych winogron
    • 3 dag mąki
    • łyżka orzechów piniowych
    • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 5 dag masła
    • 100 ml bulionu drobiowego
    • olej
    • sól
    • biały pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyj, rozbij tłuczkiem i oprósz odrobiną mąki. Smaż na oleju kilka minut na złoty kolor. Zdejmij z patelni i zawiń w folię aluminiową, zabezpieczając przed wystygnięciem.

Na tłuszcz ze smażenia mięsa wsyp resztę mąki. Zasmaż nie rumieniąc. Dodaj masło i mieszaj, aż się roztopi. Następnie mieszając wlewaj powoli wino i bulion. Sos gotuj na małym ogniu, nie przerywając mieszania.

Winogrona pokrój na połówki, usuń pestki. Przełóż do sosu. Dodaj orzeszki piniowe.
Gotuj 10 minut, aż sos zgęstnieje. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Sosem polej sznycle. Podawaj z ryżem lub kaszą jęczmienną lub makaronem.


Komentarze