Sznycle panierowane z ziemniakami

Sznycle panierowane z ziemniakami

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g szynki wieprzowej, najlepiej cielęciny
    • 6 młodych ziemniaków
    • 2 łyżki mąki
    • 1 jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 3 łyżki oleju
    • kilka plasterków cytryny

    Sałatka:

    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1/2 papryki zielonej
    • 1/2 białej cebuli
    • 1 pomidor
    • 1 łyżka śmietany
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szynkę pokrój ukośnie w poprzek włókien na 4 plastry. Rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem z każdej strony. Jajko rozbij i dokładnie wymieszaj. Mąkę i bułkę tartą wsyp na oddzielne talerzyki. Mięso panieruj PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni i na wolnym ogniu obsmaż sznycle po ok. 10 min z każdej strony. Przed podaniem na sznyclu ułóż plasterek cytryny. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w wodzie z solą.

Przygotuj sałatkę: papryki pokrój w paski, pomidora pokrój w łódeczki. Cebulę obierz i pokój w piórka. Wszystkie warzywa wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze sznyclem.


Komentarze