Szpadki z mięsa mielonego

Szpadki z mięsa mielonego

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    • 1 jajko
    • 1 pęczek dymki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki soli
    • pieprz
    • 1 łyżka oleju
    • patyczki do szaszłyków
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso wkładamy do miski. Rozgniatamy widelcem. Wlewamy do niego sok z cytryny, ocet balsamiczny, sos sojowy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

Dymkę kroimy w paseczki, najdrobniej – części białe. Czosnek przeciskamy przez praskę wprost do mięsa. Dodajemy dymkę, oregano, sól i pieprz. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po schłodzeniu mięsa jeszcze raz je dokładnie mieszamy. Patyczki do szaszłyków zwilżamy wodą, by w piekarniku wytrzymały żar. Oblepiamy je mięsem i każdą porcję polewamy odrobiną oleju. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 10–15 minut.


Komentarze