Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

  • 00:40
  • 9 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. szparagów zielonych
    • 3–9 plastrów szynki parmeńskiej
    • 1 op. ciasta francuskiego niemrożonego
    • 50 g tartego parmezanu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Szparagi umyj. Odetnij zdrewniałe końcówki, mniej więcej na 1/4 wysokości szparagów. W razie potrzeby, pozostałe części łodyg cienko obierz.

2

Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozprostuj wałkiem. Wytnij tyle prostokątów, ile zamierzasz zrobić kieszonek (szparagi zawijaj po dwie lub trzy sztuki).

3

Na każdym prostokącie połóż plaster szynki. Oprósz parmezanem i połóż w poprzek porcję szparagów. Nie używaj soli – parmezan i szynka są wystarczająco słone. Szparagi owiń plastrem szynki. Ciasto złóż nad szparagami i natnij co centymetr. Nacięte pasma ciasta ułóż na przemian na ukos.

4

Szparagi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210° na 12–15 minut.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze