Szparagi w ziemniaczanej skorupce

Szparagi w ziemniaczanej skorupce

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 zielone szparagi i 1 biały
    • 4 ziemniaki
    • 1/3 pęczka szczypioru
    • 4 łyżki posiekanych listków kolendry
    • 2 łyżeczki śmietany 30%
    • 1/3 szkl. bułki tartej
    • 1 łyżeczka cukru
    • przyprawy: sól, pieprz biały
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj i jeszcze ciepłe zagnieć razem ze śmietanką na puree. Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz. Wymieszaj. Szparagi obierz odcinając twarde końcówki, a następnie gotuj przez 5 minut w osolonej i posłodzonej wodzie. Po tym czasie ostudź i posmaruj je miękkim masłem. Z ziemniaczanej masy uformuj placuszki wielkości dłoni i owiń nimi szparagi, zostawiając odkryte główki. Następnie obtocz je w bułce tartej i piecz na naoliwionej, aluminiowej tacy przez 5 min. Szparagi obracaj dość często, a by zapobiec przypaleniu. Przed podaniem podpiecz bezpośrednio na ruszcie ok. 2 min, aby panierka ziemniaczana ładnie się przyrumieniła. Podawaj z sosem czosnkowo-jogurtowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze