Szparagi z sosem pomarańczowym

Szparagi z sosem pomarańczowym

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 pęczki szparagów białych
    • 20 g masła
    • 1/4 cytryny
    • sól
    • cukier

    Sos:

    • 1 pomarańcza
    • 1/4 cytryny
    • 80 g masła
    • 2 jajka
    • przyprawy: sól, pieprz biały
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Szparagi umyj i obierz ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw, zaczynając od główki. Ponieważ szparagi są kruche, mogą łatwo łamać się pod naciskiem obieraczki. Zwróć na to uwagę podczas obierania. 

Wybierz szeroki rondel, którego średnica będzie większa od długości szparaga. Przypraw szparagi solą i cukrem. Dodaj plasterki cytryny oraz masło. Włóż szparagi do rondla i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez 7 minut. Wyjmij z wody i odsącz na kuchennym ręczniku. Szparagi jeszcze nie są miękkie, ale to nie szkodzi, ponieważ będą jeszcze opiekane na grillu. Gotowanie nada im przyjemnego smaku, a cytryna podkreśla ich świeżą nutę.

Szparagi poukładaj na desce równo, główkami w tym samym kierunku. Przytnij nożem końcówki szparagów na tę samą długość. Przełóż na ruszt grilla. Opiekaj bez tłuszczu. Dzięki temu lepiej się zrumienią. 

W tym czasie przygotuj sos. Roztop masło w rondelku i gotuj powoli tak długo, aż będzie klarowne. Odstaw do ostygnięcia. Wbij jajka do miski. Wyjmij żółtka do drugiej miski. W tym przypadku użyj najlepiej miski metalowej. 

Na grillu wstaw mały rondel z wodą. Pomarańcze obierz nożem ze skórki i wytnij miąższ znajdujący się pomiędzy segmentami. Filety z pomarańczy przełóż do miski, a sok wyciśnij do osobnego naczynia. Przyda się potem do sosu. Jak tylko woda się zagotuje, nałóż na rondel miskę z żółtkami i zacznij ubijać. Gdy żółtka zbieleją, wlej sok z pomarańczy i cytryny. Przypraw solą i mielonym białym pieprzem. Ubijaj nadal nad parą i wlewaj jednocześnie klarowane masło. Po wlaniu całego masła, sos zdejmij z pary. Ubijaj nadal do momentu, aż nabierze puszystej i delikatnej konsystencji. Wtedy będzie gotowy. Na koniec dodaj filety z pomarańczy. 

Szparagi zrumienione poukładaj na półmisku i polej puszystym sosem pomarańczowym. Udekoruj kawałkami pomarańczy.


Komentarze