Szparagi zapiekane

Szparagi zapiekane

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 8 białych szparagów
    • 1/2 pora
    • 100 g masła
    • 125 ml gęstej śmietany 18%
    • 2 łyżki mąki
    • 1/2 szkl. mleka
    • 15 dag startego żółtego sera
    • 2 łyżki oleju
    • gałka muszkatołowa
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i dodaj mąkę, aby się spieniła. Następnie dodaj mleko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze – najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę mleka. Pora umyj i posiekaj w krążki. Do sosu dodaj drobno posiekaną białą część warzywa, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj szparagi: usuń twarde, włókniste końcówki szparagów, a następnie obierz nożykiem do jarzyn zaczynając od główki. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź równomiernie łyżkę oleju i ułóż szparagi jeden obok drugiego. Skrop je resztą oleju i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° na 10 min, by lekko się podpiekły. Podpieczone szparagi zalej sosem beszamelowym i piecz przez kolejne 10 min. Na koniec posyp danie startym żółtym serem i piecz do momentu, gdy ser całkowicie się roztopi. Podawaj gorące.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze